Het verschil tussen psycholoog en coach

In de laatste decennia is er veel veranderd in de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan de komst van het internet en sociale media, maar ook de toegenomen (werk)druk die wordt ervaren door met name jongeren en jongvolwassenen. Door sommigen wordt onze huidige maatschappij omschreven als een ‘prestatiemaatschappij’, waarbij termen als stress, burn-out, eenzaamheid, angst en depressie veelal worden genoemd. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat je op een bepaald moment in je leven in de knel komt te zitten en iemand kan gebruiken die met je meedenkt over hoe je de draad weer oppakt. In deze blog leg ik uit wat het verschil is tussen een psycholoog en een coach. Als het goed is, weet jij straks met welke hulpvraag je bij wie terecht kan.

Beschermde en onbeschermde titels

Laat ik beginnen met het gegeven dat de titels ‘coach’ en ‘psycholoog’ beide onbeschermde titels zijn. Dat wil zeggen dat iedereen zichzelf coach of psycholoog mág noemen – ook wanneer je geen opleiding hebt gevolgd. Om toch deskundige hulpverleners te kunnen duiden die bepaalde kennis of ervaring hebben, zijn er titels en verenigingen in het leven geroepen die de kwaliteit van de hulpverlening proberen te waarborgen. Denk bijvoorbeeld aan de NOBCO-vereniging voor coaches, of de NIP- en BIG-registraties voor psychologen. Universitair geschoolde psychologen mogen de (beschermde) titel drs. (doctorandus) of MSc (Master of Science) dragen. Coaches mogen dit niet.

De coach

De kern van beide beroepen is hetzelfde: de klant verder helpen. Grofweg kan gesteld worden dat je bij een coach terecht kan indien je hulp nodig hebt op het gebied van zelfontwikkeling en zelfontplooiing: Je wil ontdekken wat je doelen zijn op bepaalde domeinen in het leven (bijvoorbeeld werk, relatie of vrije tijd) en een manier vinden om hiernaar toe te werken. Een goede coach heeft methoden om jou te helpen inzicht te krijgen in je doelen en helpt jou om deze doelen te bereiken. Samen breng je in kaart wat anders kan en wat ervoor nodig is om de volgende stap te zetten.

De psycholoog

Als psycholoog die zowel in de basis-GGZ als de specialistische-GZZ heeft gewerkt, heb ik veel te maken gehad met hulpvragen die in principe ook met een coach besproken hadden kunnen worden. Met name de hulpvragen binnen de basis-GGZ. Indien er een heldere, concrete hulpvraag is op het gebied van zelfontwikkeling of zelfontplooiing, zal de aanpak van een goede psycholoog naar mijn idee vrij weinig verschillen van die van een goede coach. Dit hangt uiteraard wel van een aantal factoren af, zoals bijvoorbeeld ervaring en kennis van de hulpverlener. Een psycholoog is echter ook getraind in professionele gespreksvoering, diagnostiek, indicatiestelling, reageren op klanten in crisissituaties en het geven van therapie. Een psycholoog is in staat om klachten te herkennen die passen bij een bepaalde stoornis (depressie, trauma, angst, persoonlijkheidsproblemen) en kan met het gebruik van wetenschappelijk onderbouwde behandelingen aan de slag gaan om de klachten te doen verminderen. Klachten en hulpvragen zijn in dit geval vaak ernstiger van aard en vormen een grote belemmering in het dagelijks leven – zeker in het geval van persoonlijkheidsproblematiek.

Dunne scheidslijn

Kortom: de scheidslijn tussen een coachingsvraag en een hulpvraag voor een psycholoog kán heel dun zijn. In het geval van (ernstige) mentale gezondheidsproblemen is een verwijzing naar een psycholoog aan te raden. Een goede coach herkent ook wanneer zijn of haar vaardigheden niet toereikend genoeg zijn en adviseert de klant dan ook de stap naar een psycholoog.

Curev Coaching: psycholoog én coach

Bij Curev Coaching zit ik in de rol van zowel psycholoog als coach. Ik werk oplossingsgericht om samen met jou je doelen te bewerkstelligen, maar ben ook zeker in staat om je te helpen indien er sprake is van mentale problemen. Denk dan bijvoorbeeld aan angstklachten, somberheidsklachten en burn-out. Indien de hulpvraag binnen mijn expertise past, zal ik je met alle plezier bijstaan. Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog of twijfel je of je bij mij terecht kan met je hulpvraag? Neem gerust contact op via het contactformulier of stuur een mail naar info@curevcoaching.nl en dan kijken we samen verder.

Drs. Aleksandar Curev

Aleksandar Curev

Psycholoog & Coach | Coaching voor millennials

Contact

Praktijkadres:
Oorsprongpark 7
3581 ET Utrecht

Telefoon: +31 6 58822212
E-mail: info@curevcoaching.nl

Volg mij via

× Kan ik je helpen?
0 Shares
Share
Tweet
Share