Wanneer spreken we van een depressie?
Een depressieve stoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door aanhoudende gevoelens van somberheid en verlies van interesse in activiteiten. Mensen met een depressieve stoornis ervaren vaak vermoeidheid, slaapproblemen en gewichtsveranderingen. De stoornis kan leiden tot problemen in het dagelijks functioneren en kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven.
Hoe ontstaat een depressie?
Een depressieve stoornis kan ontstaan door verschillende factoren. Erfelijke aanleg speelt hierbij een belangrijke rol. Als er in de familie al gevallen van depressie zijn geweest, is de kans groter dat iemand ook een depressie kan ontwikkelen. Daarnaast kan een chemische onbalans in de hersenen bijdragen aan het ontstaan van een depressie. Neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, lijk een belangrijke rol te spelen in onze gemoedstoestand. Als deze stoffen uit balans zijn, kan dit leiden tot depressieve symptomen. Tot slot kunnen traumatische gebeurtenissen een trigger zijn voor het ontwikkelen van een depressie. Denk hierbij aan het verlies van een dierbare, een ernstig ongeluk of een ingrijpende scheiding. Het is belangrijk om te weten dat een depressie niet altijd een duidelijke oorzaak heeft en dat het kan ontstaan door een combinatie van verschillende factoren.
Depressie in al haar vormen
Er zijn verschillende vormen van depressieve stoornissen, zoals de postnatale depressie en seizoensgebonden depressie. Het is belangrijk om te weten dat een depressie een behandelbare aandoening is. Er zijn verschillende behandelopties beschikbaar, zoals therapie, medicatie en levensstijlaanpassingen. Het is raadzaam om professionele hulp te zoeken als je denkt dat je een depressie hebt of als je iemand kent die mogelijk aan een depressie lijdt.
Cognitieve gedragstherapie bij depressie
Cognitieve gedragstherapie komt uit onderzoek naar voren als een effectieve behandelmethode voor depressie. Het richt zich op het veranderen van negatieve denkpatronen en het aanpakken van vermijdingsgedrag. Een belangrijk onderdeel van cognitieve gedragstherapie is cognitieve herstructurering, waarbij cliรซnten leren om negatieve gedachten te identificeren en te vervangen door meer realistische en positieve gedachten. Dit helpt hen om hun denkpatronen te veranderen en positiever naar zichzelf en de wereld om hen heen te kijken.
Een ander belangrijk onderdeel van cognitieve gedragstherapie bij depressie is gedragsactivatie. Dit houdt in dat cliรซnten worden gestimuleerd om activiteiten te ondernemen die hen plezier en voldoening geven, zelfs als ze daar op dit moment geen zin in hebben. Door actief te blijven en positieve ervaringen op te doen, kunnen zij hun stemming verbeteren en uit de vicieuze cirkel van depressie breken.
Cognitieve gedragstherapie bij Curev Coaching
Als universitair geschoold psycholoog met jarenlange ervaring op het gebied van de cognitieve gedragstherapie, help ik de huidige generatie twintigers en dertigers die worstelen met hun psychische gezondheid. Herken jij โ al dan niet in zekere mate โ de symptomen die hierboven worden beschreven? Wellicht kan ik iets voor jou betekenen. Kijk gerust even naar wat je van mijn trajecten kan verwachten of klik direct op de knop hieronder om een gratis en vrijblijvende kennismaking te plannen, en dan kunnen we het er samen over hebben.
Psycholoog & coach
Behalve ervaringsdeskundige op het gebied van Millennialvragen ben ikaangesloten bij de beroepsvereniging voor coaches (NOBCO) รฉn een ervaren psycholoog op het gebied van de Klinische en Gezondheidspsychologie.
Gedrags- en ervaringsdeskundige
Jarenlang heb ik volwassenen, en veelal Millenials, geholpen met allerlei vragen rondom psyche en identiteit. Niet alleen weet ik exact waar Millennials veelal tegenaan lopen โ ik ben als gedragsdeskundige ook geschoold in het actief onderzoeken en bijsturen van negatieve en belemmerende gedachten.
Gespecialiseerd in Millennials:
Al mijn ervaring, kennis en kunde heb ik gebruikt om mijn trajecten te voorzien van een uniek werkboek met ruim 100 paginaโs aan diepgaande vragen, oefeningen en opdrachten en speciaal ontwikkeld voor Millennials. Hierbij krijg je ook toegang tot videoโs met extra uitleg, zodat je ook naast de gesprekken zelfstandig aan de slag kan gaan. Je kan op korte termijn al terecht!